Verslag Hack Den Bosch Beter


Den Bosch Data Week – Nieuwsbericht – Hack Den Bosch Beter


Op dinsdag 29 oktober werkten 9 teams een dag lang aan maatschappelijke vraagstukken. De hacklocatie was deze keer het IoT lab op het GRASSO Complex. Elk team had een keuze gemaakt uit één van de drie vraagstukken met onderwerpen als het verbeteren van vervoer voor senioren, de CO2 footprint van bedrijven reduceren en het verhogen van de verkeersveiligheid.
De teams bestonden uit studenten van MBO, HBO, WO-opleidingen en professionals. Experts en ervaringsdeskundigen liepen rond om de teams te ondersteunen.  

Challenge Verkeersveiligheid: winnaars bedenken slimme drempel en de Safe App
Het team met Daan Corporaal, Niek van Dam (ICT studenten van Fontys Hogescholen) en Lisa Kerkhof (studenten Ondernemerschap en Retailmanagement aan Avans Hogeschool) hadden volgens de jury het beste antwoord op de probleemstelling rond de verkeersveiligheid.
“Veel inwoners van ‘s-Hertogenbosch klagen dat ze zich onveilig voelen. Ze hebben een onveilig gevoel omdat ze zich niet gezien voelen of omdat automobilisten te hard rijden. Dit is niet raar.  64% van de ongevallen vinden plaats binnen de bebouwde kom. Maar hoe zorgen we nou voor deze daling? In plaats van dat we deelnemers uit het verkeer straffen op punten die ze niet goed doen willen we ze belonen voor dat wat ze wel goed doen. Hierdoor motiveer je verkeersdeelnemers om hun rijgedrag te verbeteren.”  Een van de opvallende ideeën was om een slimme drempel te maken die stijf blijft als je te hard rijdt, maar meer comfort biedt als je de juiste snelheid aanhoudt. De Safe App helpt vervolgens om het gedrag en de beloning inzichtelijk te maken.


Challenge CO2Footprint: energiedata makkelijker aanleveren
Paul Kempen en Gudule Martens (professionals) bedachten een samenhangende oplossing voor het aanleveren en verwerken van data door leden van de Bossche Energie Coalitie. Met de naam FunC lieten zij zien dat het ook gewoon leuk kan zijn. Naast het slim aanleveren van data door maandelijks foto’s te maken van de meterstanden en deze middels de bedachte app in het dataplatform van de Bossche Energie Coalitie te schieten, is er ook een gamification element ingebracht. Bedrijven, directeuren en medewerkers gaan de strijd met elkaar aan om de beste energieprestaties te realiseren. Het was overigens niet hun eerste prijs die zij wonnen tijdens een hackathon.


Challenge Vervoer voor senioren: de ultieme reisplanner voor senioren
Hoe kan het vervoer voor senioren in Den Bosch verbeterd worden? Anne (student Data & Society Universiteit Tilburg), Gielijan van der Laan en Lauren van Kasteren (beiden student Ondernemerschap en Retailmanagement aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch) bedachten een dienstverlening waarbij vrijwilligers tegen beloning ritten maken met senioren.  Elke deelnemer in hun platform maakt gewenste ritten aan. Het systeem koppelt de senior aan de vrijwilliger.

De resultaten van deze Hack Den Bosch Beter editie zijn aan de indieners van de vraagstukken overgedragen.

De 1e editie van Hack Den Bosch Beter tijdens de Den Bosch Data Week was een succes. Volgend jaar gaan we hier mee verder, waarbij we de deelname van professionals uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid willen vergroten.

Meer informatie?
Hack Den Bosch Beter is een initiatief van Den Bosch Data Week en wordt georganiseerd door Hackathon Masters uit Den Bosch. Contactgegevens: Robert Wit, Hackathon Masters, 06 – 46 12 22 36 of per email
robert@hackathonmasters.com


Secured By miniOrange